Maan lohkominen tiiviiksi tonteiksi tuottaa maanomistajalle parhaan arvon

Maanomistajalla on tänä päivänä monia vaihtoehtoja, jos maan myyminen tonteiksi kiinnostaa. Entistä harvempi omakotiasuja kaipaa suurta piha-aluetta. Kun tontteja pilkotaan pienemmiksi, samalla maa-alalle syntyy entistä enemmän taloja, jolloin maa kasvattaa kokonaisarvoaan.

Kannattaako oma maa myydä kerralla vai lohkoina?

– Jos maanomistaja pyrkii myymään maansa kerralla, on todennäköistä että kokonaishinta neliöitä kohtaan on pienempi ja myyntiaika kasvaa pitkäksi, sillä maalle täytyy löytää yksi oikea ostaja, ROCK-kivitalojen toimitusjohtaja Santtu Syväpuro sanoo.

Maa-alueen rakentamisen optimointi voi tuottaa tontille Syväpuron mukaan jopa 30 prosenttia korkeamman hinnan.

– Rakennusoikeusala on se, joka maksaa. Jos et rakenna kaikkia neliöitä täyteen, maksat niin sanotusti tyhjästä, Syväpuro sanoo.

Viipaloimalla tontin juuri rakennettaville neliöille sopivaksi tontin myyjä tekee enemmän voittoa, sillä ihmiset ovat valmiita maksamaan suhteessa enemmän pienestä tontista, jossa ei ole hukkaneliöitä. Tämän Syväpuro tietää, sillä hän on toteuttamassa kymmenen nykyaikaisen kivitalon rakennusprojektia Espoon Suurpeltoon. Projekti käynnistyi muutama vuosi sitten ja viimeinen talo valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä.

– Tätä rakennushanketta ennen tontti oli ollut eräällä kuolinpesällä myynnissä 2-3 vuotta, Syväpuro kertoo.

Sitten maanomistaja päätti alkaa kehittää tonttia yhdessä rakennuttajan kanssa.

Suurpelto-hanke on esimerkki maaomistajien ja rakentajien hyvästä yhteistyöstä

Espoon Suurpelto on tällä hetkellä mittava uudisrakennuskohde. Nousevan kerrostaloalueen lähettyville valmistuu kuusitoista linjakasta kivitaloa 8000m2 kokoiselle rinnetontille.

Hanke toteutetaan yhteistyössä maanomistajien, West-Castro Oy:n, ROCK-kivitalojen ja Estacon-kiinteistövälitysyrityksen kanssa. Estacon vastaa alueen ja kiinteistöjen markkinoinnista, ROCK-kivitalot vastaa talomallien suunnittelusta sekä talorunkojen toimituksesta, ja rakennuttamisesta vastaa West-Castro. Asiakas maksaa tontin hinnan maan omistajalle ja talon hinnan West-Castrolle.

Suurpelto-hankkeessa on toteutettu edellä mainittua lohkomisperiaatetta: taloilla on käytössään vain tarvitsemansa tonttiala. Ulkoalueena toimii ison pihan sijasta muun muassa jokaiseen taloon kuuluva kattoterassi. Syväpuron mukaan palkitsevinta Suurpelto-hankkeessa on ollut toimivan prosessin löytyminen:

– Nostaisin ykkössanaksi helppouden talon ostajalle. Hankkeeseen tulee mukaan asiakas, joka valitsee ensin talon muodon, ja pääsee lopulta rakentamaan ja toteuttamaan unelmansa raamiemme sisällä.

Talojen sisällä asiakas saa toteuttaa oman visionsa ROCK-kivitalojen yhteistyökumppanien avulla.

– Asiakkaan ei tarvitse tarttua kirveeseen ja vasaraan, vaan he valitsevat haluamansa materiaalit tasokkaiden yhteistyökumppaniemme valikoimasta. Tämä on ollut kustannustehokas toteutus, sillä ylimääräisiä välikäsiä ei ole ollut missään kohdassa, Syväpuro sanoo.

Kärsivällisyyttä, maanomistaja, kärsivällisyyttä

Jokainen maanjalostushanke toteutetaan lohkomalla, määräosana, määräalana, hallinnanjakosopimuksella tai perustamalla uusi asunto-osakeyhtiö tai kiinteistöosakeyhtiö.

– Suomessa ei ole useaakaan henkilöä, jolla on laajaa kokemusta maan jalostamisesta yhteistyössä maanomistajan ja rakennuttajan kanssa. Jokainen hanke on omanlaisensa. Hankkeen laajuus ja sijainti vaikuttavat paljon siihen, millaisella konseptilla edetään, Syväpuro sanoo.

Syväpuro muistuttaa, että kaikessa kaupanteossa tulee olla kärsivällinen.

– Jos myy lohkoina, maapaloja voi saada nopeammin ja korkeammalla hinnalla myytyä. Koko maa-alan myymisessä täytyy kuitenkin olla kärsivällinen, sillä kaikki tontit eivät välttämättä käy heti kaupaksi.

– Tämä ei mene niin sanotusti kerralla maaliin, mutta vielä epätodennäköisempää on, että saa kerralla myytyä tuhansia neliömetrejä maata, Syväpuro kiteyttää.

Maanomistaja voi kuitenkin vauhdittaa maansa myyntiä valitsemalla luotettavan kumppanin, jonka kanssa kehittää maa-ala valmiiksi pihapiiriksi tai asuinalueeksi.

Syväpuro toivoo maan omistajien pitävän mielessä, että maan arvo riippuu sijainnin lisäksi maastosta. Vaativa, esimerkiksi mäkinen tontti, vaatii maanmuokkausta. Rakennusliikkeen on huomioitava maatyöt osana tontin arvoa, ja tehävä tarjous tontista sen muokkaamistarpeet huomioiden.

Oli maanmuokkausta paljon tai vähän, maa-alan jalostus tiiviiksi tonteiksi ja haluttaviksi asuinrakennuksiksi on osoittautunut tuottoisaksi tavaksi myydä maata.

Seuraavan hankkeen ROCK-kivitalot käynnistää Marjaniemeen.

– Meillä on yli 20 vuoden kokemus maanjalostuksesta. Haemme jatkuvasti uusia kohteita ja kiinnostuneita maanomistajia kumppaneiksemme, Syväpuro sanoo.